Varför har man yrkeskläder?
Att alla på samma arbete har likadana kläder kan stärka samhörigheten och göra det lättare för utomstående att veta vilka som är personal och vilka som inte är det. Ta ett sjukhus eller vårdhem som exempel. I kapprummet på en skola vet man inte vem som är förälder och vem som är lärare. Att alla ungdomsledare på ett event har likadana t-tröjor är ganska vanligt, och detta är för att man ska se att det är just dem man ska vända sig till och det finns även förskolor där man använder yrkeskläder.
Det finns andra anledningar till att man har yrkes- och arbetskläder också. Det kan röra sig om bekvämlighet och säkerhet på en byggarbetsplats med knäskydd i byxorna, arbetsskor med förstärkt tåhätta, hjälmar, extra fickor och bälten för verktyg och liknande. Det kan också finnas en hygienisk faktor, till exempel i ett storkök eller på ett laboratorium där främmande bakterier inte ska komma in.
För ett litet företag med en liten personalstyrka kan det ibland vara bra att visa upp sig offentligt på mässor och liknande, och vad är då bättre än en gemensam arbetsklädsel som visar från vilket företag man kommer? Det kan även vara så att nya arbetskläder måste inköpas, och att helt plötsligt ha utrymme för detta i budgeten är inte alltid så lätt. För att förenkla det kan man därför via Qred ta ett företagslån för att få loss lite kapital till arbetskläder.
På många håll har man privata arbetskläder, alltså helt vanliga kläder man står för själv, men som ändå ska se ut på ett visst sätt. Vissa arbetsgivare kräver av sina anställda att det exempelvis ska vara svarta byxor och vit skjorta med slips, men den anställde får själv ansvara för att skaffa passande kläder. Företaget kan stå för väst och slips med företagslogga men ändå vilja att den anställde fixar sina övriga kläder. I såna här fall handlar det oftast om att man vill att personalstyrkan ska vara propert och enhetligt klädd men att företaget ändå inte vill lägga engna pengar på den anställdes hela outfit.
Förutom arbetskläder har man skyddskläder. Det kan vara tunnare rockar eller hela tjocka overaller som står emot eld och lågor. Ofta när man talar om arbetskläder och skyddskläder glömmer man bort att det gäller även glasögon och huvudbonader, vare sig det är hjälmar, kepsar, skyddsglasögon, solglasögon eller skyddsglasögon med styrka.
Yrkeskläder gör att det blir lite lättare att visa vem man är. Är man kocken eller serveringspersonalen? Är man läkare eller städare på sjukhuset? Det är som en uniform precis som polismans uniform eller militärens grönkläder. Små variationer i klädseln visar dessutom vilken status man har inom den aktuella yrkesgruppen, lättast är väl att se serveringsförkläde och kockmössa eller trafikpolisens klädsel gentemot polischefens mera kostymliknande uppenbarelse.