Köpa yrkeskläder på egen hand

Köpa yrkeskläder på egen hand

[b]Det är en sak att få dina jobbkläder i handen när du börjar ett nytt jobb. Men att helt själv fixa arbetsdugliga yrkeskläder är inte alltid en självklarhet. Här följer några praktiska tips till dig som ska handla yrkeskläder för första gången, oavsett bransch. [/b]

Yrkeskläder krävs inom mängder av yrken och en starkt växande kategori inom många branscher är konsulterna. Den som har sin bas på västkusten kanske är anställd på ett bemanningsföretag i Göteborg som ser till att presentera dig inför arbetsgivare och vice versa. Bemanningsföretaget gör din vardag smidig på många plan, men det gäller att du själv införskaffar rätt arbetskläder. Många arbetsplatser har så klart arbetskläder på plats till sin personal, men för att vara på den säkra sidan gäller det att fylla på jobbgarderoben.

Planera inköpen utifrån säsong

Det är så klart inte alla branscher som är beroende av säsong när det kommer till arbetskläder, men det kan ändå vara en bra utgångspunkt när du som konsult köper yrkeskläder. Hantverkare, byggarbetare och andra yrken som till stor del verkar utomhus bör ha ett par uppsättningar arbetskläder för varje säsong. Vinterårstiden är den tuffaste perioden och det gäller att du satsar på plagg i flera lager. Numer finns det riktigt tekniska yrkesplagg för tuffare klimat utomhus. Satsa på en rejäl jacka med rätt funktioner till ditt yrke och några säsongsbyxor att byta mellan. På så vis är du förberedd för nya jobb oavsett vilken period på året det är.

Inom hotell- och restaurangbranschen är det ofta ett krav att personen bär samma kläder. Skorna behöver dock sällan vara av samma modell. Just därför kan de säsongsbaserade inköpen vara smart att utgå från när du köper skor att jobba i. Som servitör står du ofta upprätt under i stort sett hela arbetspasset och rätt sko är ett måste. Att ha flertalet ”säsongsskor” är med andra ord viktigt även som servitör för att undvika onödiga besvär. Även rätt skosulor är avgörande för hur behaglig en lång arbetsdag på fötterna blir.

Satsa på tidlös design

Det kan nästan låta lite väl modefokuserat, men när du införskaffar yrkeskläder som konsult är tipset att satsa på en mer avskalad design. En så kallad tidlös design i färg, mönster och linjer brukar vara ett säkrare kort för dig som verkar via ett bemanningsföretag. Att jobba på förskola kräver tåliga och rejäla kläder och färgstarka kombinationer kan kännas rätt när du jobbar med barn. Tänk dock på att alla arbetsplatser inte är likadana. Ibland kan det finnas ett större behov av att vara mer ”diskret” och därför är det i regel bättre att hålla sig till lite mer tidlösa plagg.

Inom hotellbranschen brukar en stilren klädsel vara det mest gångbara och också vad arbetsgivare efterfrågar. Det kan kännas rätt att satsa på en häftig kavaj med snitsiga detaljer, men tänk ändå på helheten. I längden är tidlös design generellt det bästa valet oavsett plagg – eftersom du inte alltid ”känner” din arbetsgivare.

dante