Olika tester

Olika tester

För byggarbetare i andra länder är det relativt vanligt att arbeta i vanliga jeans och övriga vardagsplagg, utan tillräckliga funktioner och skydd. Här är alltså vi i Sverige ett föregångsland. Sortimentet inom hantverksbranschen är det som växer och utvecklas allra mest och snabbast. Det som verkar saknas är kläder för lantbrukare samt övriga jobb som innebär kontakt/arbete med djur och tillhörande maskiner.

Numer tillverkas de flesta plagg i blandmaterial, eftersom det ger längre livslängd, bättre andningsförmåga och skönare passform. Det är en blandning av polyester, nylon och bomull som gäller med förstärkningar i Cordura vid särskilt utsatta ställen, t.ex. knäna och fickorna.

Vi har tittat på en hel del testfakta och sammanställt information ifrån dessa. Det första testet genomfördes av byggnadsarbetaren.se och gäller midjebyxor. Testet utfördes av fyra stycken trä- och betongarbetare som sammanlagt testade fem olika midjebyxor under en tvåveckors-period.

Detta kom de fram till:

De ansåg att tillverkarna har en hel del problem med passform, tillbehör och detaljer. Bland annat nämner de att flera av byxorna har för många fickor, att man inte använder exempelvis mobilfickor då man riskerar att slå i och förstöra telefonen. De hade också en del problem med knäskydd som hamnar på fel position, nämligen under knäet. De rekommenderar lösningar som att sätta på knäskydden uppifrån, vilket några av tillverkarna har gjort. Detta anser de fungerar bättre.

Även fickan som ska hysa den o så viktiga tumstocken hade de problem med, då tumstocken ofta hamnade helt fel på grund av att fickan hade fel form och storlek. På flera byxor ramlade den helt enkelt ur när testarna satte sig på huk eller på knä.

I övriga tester som genomförts av branschkunniga har visat på bristande kvalitet på blixtlåsen, som i åtta fall fick underkänt av både brukare och av laboratoriets testapparat. I apparaten hade man problem med dragkedjor som fastnade, helt gick sönder eller hakade upp sig.

dante