Så tar du hand om yrkeskläderna

Så tar du hand om yrkeskläderna

Kläder kan behålla passformen och se nya ut längre om man vet hur man ska ta hand om dem på rätt sätt. Det är precis samma sak för yrkeskläder, även om dessa kanske behöver lite extra kärlek och omtanke i och med slitningarna som de utsätts för under dagen. Oavsett om det handlar om

jackor för kvinna eller man, arbetsbyxor eller skor så är det viktigt att man tänker långsiktigt och ta del av tipsen i följande inlägg.

Tvätta på låg temperatur

Att tvätta kläderna på låg temperatur innebär att det inte är lika slitsamt för dem. Det här är något som är bra även ur ett miljöperspektiv. Dock är det många som tror att kläderna inte blir lika rena om man inte tvättar på hög värme, men det är inte sant. Det är viktigt att man hittar rätt tvättmedel och det är då för låg temperatur som man ska leta efter.

Använd måttligt med tvättmedel

Även om tvättmedel luktar gott så bör man komma ihåg att det inte är bra att överdosera med detta. Tvättmedel sliter på kläderna och om man häller i mer medel än vad som är rekommenderat så sliter det bara ännu mer, och kläderna kommer inte bli mer rena än med den rekommenderade doseringen.

Lämna in på kemtvätt

Om man har riktigt fina yrkeskläder så kan det vara klokt att lämna in dem på kemtvätt istället för att tvätta dem hemma i maskin. Det gör att kläderna håller sig fina längre, och det kan även vara bra för att inte tappa färgen i kläderna.

Laga när skadan är liten

Om det är en liten skada på ett plagg så bör man försöka fixa det så snabbt som möjligt. Om man låter det vara så finns det en risk att det blir värre och värre. Till slut kanske skadan är så stor att man inte ens kan laga kläderna utan att man är tvungen att köpa nytt. Om man istället hade tagit tag i problemet när det var litet så kanske man hade kunnat rädda plagget och sluppit köpa helt nytt. Det finns sömmerskor som man kan lämna in kläder till och en del kemtvättar har det här som en service också. Så när man lämnar in kläderna för att de ska bli rena kan man även be om att få dem lagade.

Låt kläderna lufta

Istället för att man ska hålla på och tvätta kläderna så kan det i vissa fall räcka med att man endast hänger upp dem och låter de lufta lite utomhus. Det här gäller såklart om de inte är svettiga eller om man spillt mat på dem. Speciellt på vintern blir kläderna riktigt fräscha och fina av kall luft.

dante