3 märkliga uniformer

3 märkliga uniformer

Uniformer associeras nog till största delen med olika typer av militära och polisiära verksamheter. De används dock inom många olika yrken. Ofta har alla som är medlemmar i en och samma yrkeskår eller organisation uniformer som är likformiga. Lika ofta ingår i en uniform någon form av gradbeteckning, något tecken som visar på bärarens rang i den aktuella organisationen. I det här inlägget ska vi titta på några av de märkligaste exemplen på uniformer som finns och funnits i världen. Uniformer som kanske inte alltid uppmuntrar till den respekt som man typiskt förväntar sig att en uniform ska uppmuntra till. Märkliga och konstiga uniformer där man funderar på hur de som designade dem egentligen tänkte.

Det är sällan ringar och andra smycken är delar av en uniform (utom möjligtvis i Nordkorea, som vi ska se). De är istället sätt att uttrycka den egna personligheten. Hos Afound hittar du ett brett sortiment av ringar, halsband och andra smycken. Det bästa av allt är att allt i hela sortimentet säljs till prisvärda outlet-priser.

Schweizergardet

En lista över de märkligaste uniformerna vore inte komplett utan Schweizergardets uniform. På rak arm kanske du inte vet vilken uniform det rör sig om, men du har sett den. Det är uniformen som bärs av Schweizergardet som alltså är den militära organisation som sköter säkerheten i Vatikanstaten. Mer färggrann uniform får man leta efter, faktum är att det ser ut som att den är som hämtad ur en saga. Men något annat skulle självklart inte fungera för en militär organisation som är en av världens äldsta.

McDonalds uniform 2017

År 2017 lanserade hamburgerkedjan McDonalds en variant av sin uniform. Det landade i en skara grå uniformer som snarast påminde om någonting som skulle kunna bäras av Rymdimperiet i Star Wars. Vissa liknade dem vid kläderna som bärs av Katniss i Hunger Games-filmerna. Det såg helt enkelt totalitärt ut, vilket inte nödvändigtvis är någon bra look för ett av världens största affärsimperium. Det verkar dock som att de anställda själva var relativt nöjda med den nya looken, McDonalds rapporterade i vilket fall att mer än 70% av deras anställda tyckte om de nya uniformerna.

Nordkoreanska officersuniformer

I grund och botten ser en nordkoreansk officersuniform ut som de som bärs i princip i vilken armé som helst i världen. Vad som gör just deras uniformer så märkliga är hur smaklösa (och törs vi säga ”fåniga”?) de är i detaljerna. Passformerna är märkliga, det ser nästan alltid ut som att den som bär den lånat pappas uniform. De är stora och ”bulkiga”. Plussa på med att de alltid pyntas med mängder av medaljer. Resultatet är allt annat än respektingivande. Medaljer är väl å andra sidan en av få saker man kan belöna människor med i ett land där man inte får göra särskilt mycket och inte heller får tänka fritt.

dante