Det där med arbetskläder

Det där med arbetskläder

Arbetskläder och yrkeskläder kan skilja sig åt beroende på vad man arbetar med. Ibland kan man välja kläder själv, andra gånger inte. Vad är yrkeskläder egentligen och vilka funktioner har de?

Förvaring i kläderna

När man ska välja arbetskläder finns det en hel del olika saker att tänka på. Oavsett vad man arbetar med är det bra att ha förvaring i kläderna. I de allra flesta arbetskläder som benämns som sådana finns det olika fickor, hållare med mera. Även om man arbetar på kontor kan det vara praktiskt att ha en ficka till mobilen, något att fästa en penna i och så vidare.

Arbetar man på ett bygge är snickarbyxor praktiska. De har hållare för hammare, förstärkta fickor för spikar och skruv och dessutom kan man vid behov sätta en komradio som går att hyra i fickan. Då kan man lätt hålla kontakten med medarbetare som kanske befinner sig i andra delar av byggnaden.

Skyddsaspekten

Arbetskläder är också gjorda för att skydda. En hjälm är till för att skydda huvudet från stänk, fallande saker med mera. Den skyddar också om man råkar slå i huvudet. Tillsammans med handskar och ögonskydd tillhör hjälmen de viktigaste arbetskläderna inom många yrken. Om man arbetar med till exempel en motorsåg finns det också yrkeskläder som stoppar sågen om man skulle råka slinta. Materialet i kläderna trasslar in sig i kedjan så att den inte kan fortsätta snurra och de här kläderna skyddar mycket bra.

När det gäller kläder för snickare och industriarbetare är de tillverkade i lite kraftigare material och det gör att man inte lika lätt river sig på spikar, nät eller andra vassa saker. Det är också vanligt att man har speciella arbetsskor på sig i yrket. De skyddar många gånger mot spiktramp, mot tunga saker som kan hamna på fötterna och mycket annat. Dessutom är de oftast mycket bekväma att gå i. De har bra stötdämpning och sitter bra på foten. Det är en förutsättning för att man ska kunna gå och stå under långa arbetsdagar.

Kontorskläder och arbetskläder

När det gäller yrkeskläder kan kläder som används på kontoret skilja sig en del från de kläder som används på en byggarbetsplats. På ett kontor har man ofta möjlighet att kunna byta kläder eller skor under dagen om man så vill. Dessutom finns det för det mesta möjlighet att sitta ner under dagen. Dessa tillfällen är sällsynta om man till exempel är målare eller arbetar inom räddningstjänst eller polis.

Snyggt eller praktiskt?

När det gäller yrkeskläder behöver man ofta se till att kläderna är praktiska, vilket inte behöver inte betyda att kläderna måste vara fula. I dag finns det flera färger och modeller att välja mellan när det gäller yrkeskläder.

dante