Yrkesfiskare

Yrkesfiskare

Även här gäller lager-på-lagerprincipen alltså: först ett underställ närmast kroppen, sedan en tröja och kanske ett par byxor i polyesterfleece. Då håller man sig garanterat varm och go’.

För yrkesfiskare gäller kläder som är både vind- och fuktavvisande, då det ofta är fuktigt i luften. Är det blåsigt och kallt är det superskönt med en balaklava som är helt vindtät och har god andningsförmåga. För de något varmare dagarna, när man inte behöver en ytterjacka, är det perfekt med en varmfodrad flanellskjorta. Se bara till att det finns ett antal fickor som går att stänga och ett par reflexband både fram- och baktill.

När det gäller byxor, och kanske framförallt vadarbyxor, är det nästan ett måste med värmefickor. Hängslena bör vara elastiska och justerbara, så att de även går att använda för justering av midjans vidd. Helst ska de ha svetsade sömmar samt vattentåliga blixtlås på fickorna. Jackan får gärna vara försedd med dubblerade vindslejfer för bästa tänkbara vatten- och vindskydd. Reglerbara kardborreband vid ärmmuddarna samt en reglerbar huva, är viktiga detaljer.

Att investera i ett par riktigt bra och funktionella kängor (vadarkängor) är det bästa man kan göra. Tänk då på att de ska vara lätta att ta av och på, att de helst ska ha öglor som låser skosnöret när du drar åt det samt praktisk stoppning som ger maximalt stöd och komfort.

Sen har vi det här med västen. Det finns mängder med fiskevästar, några väldigt dyra och avancerade, andra lite mindre dyra och inte fullt så avancerade. Allt enligt tycke och smak. Ett exempel på en avancerad modell är ”Mega Bra”, utrustad med bl.a. blixtlåsförsedda fickor, innerfickor och en ryggficka som kan utvidgas så den rymmer en skaljacka eller ett litet lunchpaket. Innertyget är tillverkat av meshnät, vilket är ett slitstarkt material som ger god ventilation. Det finns dessutom extra ryggvaddering.

dante