Kläder för arbete inom jordbruket

Kläder för arbete inom jordbruket

Inom jordbruket finns väldigt många olika sysslor och därför gäller det att man ska ha ordning på sina kläder. Ofta förekommer arbeten med olika maskiner, på marker nära vägar och även i mörker. I alla dessa situationer har kläderna en eller annan funktion att fylla.

Kläder som skyddar

Yrkeskläder har ofta en skyddande funktion. De ska skydda mot olika slags väder och vind och andra yttre påfrestningar. Många kläder är tillverkade i material som både står emot regn och snö och värmer bra under höst och vinter. Materialet är ofta också ganska motståndskraftigt och tåligt mot revor från grenar, spikar och liknande. Inom lantbruk kan man ofta sköta om både skog, hagar, och djuren. Det gör att kläderna måste lämpa sig inom alla dessa områden. Det är en fördel om de kläder som används går att tvätta och att de tål att tvättas ofta. Om man håller på med djur bör kläderna minst gå att tvätta i 60 grader för att man ska kunna få bort eventuella smittor och liknande.

När det gäller körning av maskiner kan kläderna variera. Om man ska köra Släntklippare och liknande befinner man sig ofta vid vägen, och klippandet sker ofta under sommaren. För det mesta befinner man sig i en traktor och det gör att man är relativt skyddad mot andra trafikanter. Dock kan något hända och då kan man behöva ge sig ut i trafiken.

När man kör mindre maskiner kan det vara bra att ha kläder som skyddar lite extra. Det finns till exempel särskilda kläder som kan stoppa en motorsåg med mera.

Kläder som gör att man syns

De allra flesta yrkeskläder brukar vara tillverkade i material som syns. Många är tillverkade i reflexmaterial, starka gula färger och liknande. Detta är särskilt viktigt om man arbetar i skogen, vid en väg eller om det är mörkt. När man befinner sig i skogen är det viktigt att synas både för sin egen och andras del. Om något händer är det också betydligt lättare att finna en person klädd i synliga kläder än en som smälter in i naturen.

Mycket arbete kan ske när mörkret har fallit och då måste man se till att man syns. Reflexer är alltid bra att ha på sig, antingen lösa varianter, eller sådana som är inbyggda i kläderna.

Att få tag i arbetskläder

Ofta är det arbetsgivaren skyldig att tillhandahålla arbetskläder för att man ska kunna utföra arbetet på ett bra och säkert sätt. Det betyder dock inte att man kan kräva vad som helst. Om man inte ska köra motorsåg eller liknande kan man till exempel inte kräva att få kläder anpassade efter detta

och om man inte ska arbeta på vintern kan man inte kräva en vinterjacka om vädret inte är mycket kallt.

dante