Arbetskläder och bemanningspersonal

Arbetskläder och bemanningspersonal

Arbetskläder är ett ämne som det ofta samtalas om oavsett vilka yrken det handlar om. Många gånger har arbetskläderna inte bara en funktion att vara snygga utan allt som oftast är de till för att skydda. Men hur ser det egentligen ut med arbetskläder, vilka krav finns det och ska arbetsgivaren stå för arbetskläderna också om bemanningspersonal anställs?

Arbetskläder när man arbetar som bemanningspersonal

När man blir anställd av till exempel bemanning Stockholm eller ett annat bemanningsföretag får man alltid någon form av arbetskläder. Oavsett om man ska arbeta inom vården, anläggning eller något helt annat är det faktiskt så att bemanningsföretaget är skyldigt att erbjuda och ordna arbetskläder till de som är anställda. De kläder som erbjuds ska uppfylla de krav som ställs inom den aktuella branschen. Det finns dock inget som säger att kläderna inte får ha bemanningsföretagets tryck eller liknande.

Krav för arbetskläder

När det gäller arbetskläder kan det ställas olika krav på dem beroende på vilken bransch de ska användas inom. Yrkeskläder för en person som arbetar inom vården ser till exempel ut och fungerar på helt andra sätt än de en person inom till exempel anläggning eller vägarbete bär. I de allra flesta fall ställs det krav på att kläderna ska vara relativt enkla att tvätta och inom vården ska de dessutom kunna tvättas i mins 60 grader för att alla eventuella bakterier med mera ska försvinna. Kläderna ska också vara utformade på ett sådant sätt att de inte har stora urringningar eller liknande. När det gäller arbete invid vägar med mera måste man synas bra och då ställs det allt som oftast krav på att kläderna ska vara i orange eller reflexgrönt samt ha reflexer på sig. På så sätt behöver man inte vara lika orolig för att bli påkörd eller för att en bilist inte ska uppmärksamma att arbete pågår längs vägen.

Vad kostar yrkeskläder?

Beroende på vilka krav som ställs och vilka kläder man som anställd ska bära kan de kosta en hel del. Skyddskläder, reflexkläder eller skor med spiktrampskydd kan kosta flera tusen kronor men som anställd på ett bemanningsföretag behöver man inte betala sina kläder själv. Dock kan man sedan inte räkna med att behålla dem när anställningen avslutas utan man kan behöva lämna tillbaka dem antingen till företaget man arbetat hos eller till bemanningsföretaget. Som anställd kan det dock vara mycket skönt att inte behöva stå för sina kläder själv, speciellt om det är sådana plagg som man inte senare kan eller vill använda. Att betala tusentals kronor för sådant som ska hänga i garderoben är det troligen ingen som vill råka ut för och att låna arbetskläder under en kortare tid kan därför vara ett klokt val om man arbetar inom bemanning.

dante