Allmänt om yrkes- och skyddskläder

Allmänt om yrkes- och skyddskläder

Om man i sitt yrke arbetar utomhus varje dag kan kläder, skor, maskiner och andra tillbehör vara helt avgörande för hur väl man kan utföra sina sysslor, hur väl man själv och andra är skyddade mot insekter, olyckor, regnväder osv. Det säger sig nästan självt att det blir både enklare och roligare att arbeta när man har riktigt bra och anpassad utrustning.

När det gäller regler och riktlinjer för arbetsgivaravgifter och vilka förmåner som är skattepliktiga eller inte, är rådet att läsa om dessa på Skatteverkets hemsida där det finns utförlig och användbar information.

Det finns ett stort utbud yrkes- och skyddskläder för alla olika slags yrkeskategorier, med allt från skyddsskor, verktyg, arbetshandskar, västar, underställ, fleecejackor, regnställ med mera. Även utbudet av damkläder blir allt större och bättre. Vill man ge ett enhetligt intryck och samtidigt göra reklam för företaget är profilkläder ett säkert kort att satsa på. Det känns professionellt och igenkänningsfaktorn är hög, vilket kan vara ett stort plus om företagets anställda förstår att alltid representera varumärket på bästa sätt.

Den skyddande effekten av olika yrkeskläder kan inte nog betonas, särskilt när man hanterar maskiner av olika slag. Sågskyddsbyxor, varselvästar, skyddsskor och annan nödvändig utrustning kan vara helt avgörande när olyckan är framme. När det gäller just varselkläder måste dessa bäras inom flera olika arbetsområden; vid vägarbeten, i skogsbruket, på byggarbetsplatser etc. Vid alla typer av arbeten nära trafikerad väg ska orangea skyddskläder bäras, likaså under älg- och rådjursjakten. Som privatperson kan det vara bra att tänka på att klä sig i något orangefärgat om man absolut vill ge sig ut i skog och mark under jaktperioden. Den orangea färgen används uteslutande numer, då de gula (och i vissa fall röda) kläderna som gällde förut är svåra att uppfatta för färgblinda personer. De går inte att urskilja bland alla gröna fäger i skogen.

Det som är viktigt att investera i är kläder, skor och tillbehör som fungerar under årets olika årstider, då material och funktion spelar olika roller beroende på temperatur, nederbörd, luftfuktighet etc. På vår och höst kan det räcka med en skön undertröja och en fleeceskjorta till ett par praktiska byxor, medan det på vintern ibland krävs termo-vaddering, olika slags förstärkningar som skyddar mot slitage och väta, vinterkängor med pälsfoder och blixtlås som gör det enkelt att ta dem av och på, tåhätta osv.

Då såväl utbudet som kunskapen och erfarenheten är stor inom branschen, är det relativt enkelt att få tag i rejäla och rätt anpassade produkter. Oavsett om man väljer att handla på nätet eller i fysisk butik finns det gott om information, guider, skötselråd osv. för den som känner sig osäker. Många företagare handlar såklart direkt ifrån olika grossister på marknaden och kan på så vis få ett förmånligare pris samt mer personlig och behovsanpassad service.

dante